Article

Alles over de Informatieplicht Energiebesparing


Je hebt nog héél even: tot 1 juli 2019 om precies te zijn. Dan moet je als ondernemer ook aan de Informatieplicht Energiebesparing voldoen. Maar wat betekent die Informatieplicht eigenlijk? En welke maatregelen moet jouw bedrijf precies nemen?

Informatieplicht Energiebesparing: wat is dat?

Als ondernemer moet je vóór 1 juli 2019 rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt uitgevoerd. Dat is de Informatieplicht Energiebesparing. Bedrijven zijn - onder de Wet milieubeheer - al jaren verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. De Informatieplicht Energiebesparing is dan ook niets meer dan een uitbreiding van deze wet. Waar je eerst alleen maatregelen moest nemen, moet je deze nu ook rapporteren.

Energiebesparingsplicht en Informatieplicht
In de Wet milieubeheer is in 1993 vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaald energieverbruik maatregelen moeten nemen om energie te besparen. Dit is de Energiebesparingsplicht. Het gaat daarbij om maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Welke maatregelen dat zijn hangt volledig af van jouw type onderneming. Maar wanneer heb je eigenlijk een Energiebesparingsplicht en Informatieplicht?

Wat betekent het voor jouw bedrijf?
De Informatieplicht is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat ondernemingen bewuster omgaan met energie. Zo wil de overheid energiebesparing versnellen. Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks (meer dan) 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent)? Dan heb je een Energiebesparingsplicht. En dus ook een Informatieplicht. Met het Stappenplan Informatieplicht kun je online checken of jij ook stappen moet ondernemen. Je ziet meteen wat dit voor jouw bedrijf betekent.

Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML)
Heb je een Energiebeparingsplicht en een Informatieplicht? Dan kom je in het Stappenplan tegen welke energiebesparende maatregelen je kunt treffen. Deze zijn sinds 2015 vastgelegd in de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML). De lijsten bevatten energiebesparende maatregelen voor 19 bedrijfstakken, met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Let op: hernieuwbare energie (zoals zonne- of windenergie) wordt niet gezien als een energiebesparende maatregel.

Hoe moet je de genomen maatregelen rapporteren?
Uiterlijk 1 juli 2019 moet je rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Het rapporteren doe je in eLoket, van RVO.nl. Op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) vind je dan ook alle benodigde informatie. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen. Wij kijken graag met je mee!

Previous Next
Related