Article

Opbouw energieprijs zakelijk


Heb jij je weleens afgevraagd hoe de opbouw energieprijs zakelijk eruitziet? De prijs die je ziet als je een zakelijke offerte opvraagt? Dat is namelijk geen nattevingerwerk. Verkoopprijzen van gas en elektriciteit zijn opgebouwd uit vier blokjes. Wij geven je graag een kijkje in de keuken!

Opbouw energieprijs zakelijk: 4 blokjes

1. De marktprijs 
Als je kijkt naar de opbouw energieprijs zakelijk, is allereerst de marktprijs belangrijk. Deze komt in Nederland tot stand op de energiebeurs. Er zijn twee verschillende markten: de dagmarkt en de termijnmarkt. De dagmarkt is de APX prijs voor elektra en de TTF Day Ahead prijs voor gas. Oftewel de spotprijzen, de prijzen van vandaag. De prijzen wanneer je voor een Variabel product kiest. De termijnmarkt is de ICE Endex prijs, de lange termijn prijs. Kies je als ondernemer voor een Vast product? Dan is dit op jouw offerte van toepassing. Deze prijs is namelijk de verwachting van de spotprijzen in de toekomst.

2. Profielkosten
De verkoopprijs bestaat dus in eerste instantie uit de marktprijs. Voor deze prijs koopt de energieleverancier op de energiebeurs gas en elektra in. Zoals je vorige week in de keten gezien hebt. Leveranciers kopen bepaalde ‘blokken’ energie in. Zo’n kant-en-klare hoeveelheid is natuurlijk niet wat jouw bedrijf aan elektra en gas verbruikt. Daarom passen wij deze ingekochte hoeveelheid aan, aan jouw verwachte verbruik. Oftewel aan jouw ‘profiel’. En deze aanpassing kan - afhankelijk van jouw profiel - meer of minder kosten met zich meebrengen: de profielkosten.

3. Onbalanskosten
Goed, de verkoopprijs bestaat dus uit de blokjes marktprijs en jouw unieke profielkosten. Maar dan zijn we er nog niet. De toekomst voorspellen blijft namelijk lastig. Want wat nou als jouw werkelijke verbruik afwijkt van jouw verwachte verbruik? Wij als leverancier betalen daar ‘onbalanskosten’ voor. Omdat deze foutieve voorspelling het gas- en elektriciteitsnetwerk in onbalans kan brengen. Dit kun je zien als een verzekeringspremie. Onbalanskosten zijn daarom altijd opgenomen in verkoopprijs.

4. Brutomarge
Tot slot bepaalt de brutomarge de verkoopprijs van gas en elektriciteit. Het vierde en laatste blokje over de opbouw energieprijs zakelijk. Als wij niets aan de verkoop zouden verdienen, is er niemand die de telefoon opneemt als je belt ;-). Ook zou je geen offerte, contract of facturen ontvangen. En wie zou dan de juiste meterstanden verwerken? Kortom: dan zouden wij geen energie aan jouw onderneming kunnen leveren.

Let op: misschien goed om te weten… Bovenstaande gaat alléén over de verkoopprijs. Niet over alle andere bijkomende kosten die op jouw factuur staan. Het grootste gedeelte van het factuurbedrag voor zakelijke energie bestaat namelijk uit belastingen. Deze zijn wettelijk verplicht en dragen wij dan ook direct af aan de overheid. Meer hierover in een volgend blog.

Heb je vragen over zakelijke energie? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Previous Next
Related