Artikel

Juli 2018: ontwikkeling energieprijzen


Wat gebeurde er in juli qua ontwikkeling energieprijzen? Ondanks de koude winter, zijn de gemiddelde LEBA prijzen (de spotprijzen voor gas) het tweede kwartaal hoger dan het eerste kwartaal. Onderhoud aan de boorplatformen in de Noordzee, midden in het vulseizoen van gasopslag, zorgde namelijk voor minder aanbod. Ook was de gemiddelde APX (de spotprijs voor elektriciteit) voor de maand juli de hoogste van het afgelopen jaar.

Ik hoor je denken: vreemd die sterke ontwikkeling van energieprijzen... De zon straalde immers de hele maand juli uitbundig en het aantal zonnepanelen bleef toenemen. Dit zou toch een lagere prijs als gevolg moeten hebben? Toch was dat niet zo. Als de buitentemperatuur stijgt en de zonkracht toeneemt, daalt de efficiëntie van zonnepanelen ietwat. (Het zijn echt net mensen).

En dan hebben we het nog niet over het airco-effect gehad. Door de aanhoudende warmte, nam de vraag naar een koel briesje - en dus elektra - toe. Trouwens, over briesjes gesproken… Er is ook nog een natuurkundig regeltje: wanneer het buiten het buiten heel warm is, waait het weinig. Zo was het aanbod van windenergie dus ook relatief laag afgelopen maand.

Zelfs de energiecentrales hadden in de maand juli last van de warmte. Centrales hebben namelijk ook verkoeling nodig. Het water dat daarvoor gebruikt wordt, lozen ze op het oppervlaktewater. Om milieuproblemen te voorkomen, mag de temperatuur van het oppervlaktewater niet boven de 30 graden komen. Niet iedere plant of ieder dier houdt namelijk van warm water… (Bijvoorbeeld de zojuist weer herontdekte zoetwaterkabeljauw). Omdat het oppervlaktewater dat in juli bij Lobith Nederland binnenkwam gemiddeld een temperatuur had van meer dan 23 graden, konden de centrales niet voldoende gekoeld worden. Daardoor wekten ze minder energie op dan normaal.

Er sneuvelden niet alleen hitterecords in juli, ook de CO2-prijs steeg naar een nieuw hoogtepunt: van 15 euro naar 17,5 euro. Dit versterkt het signaal dat niet-hernieuwbare energieproducten mogelijk in prijs gaan stijgen. Ook omdat hogere C02-prijzen voor politici het gereedschap lijken te zijn voor de realisering van schonere energie. Dit zagen we terug in de toekomstige elektraprijs (de forward markt).

Conclusie: hoewel het in juli stralend weer was, zagen de prijzen er een tikkeltje minder zonnig uit. We zijn benieuwd hoelang de hitte nog aanhoudt, en hoe de ontwikkeling energieprijzen er in augustus uit komt te zien. Wordt vervolgd.

Vorige Verder
Gerelateerd