Artikel

November 2018: ontwikkeling energieprijzen


In Frankrijk protesteerden ‘Les gilets jaunes’ heftig tegen de verhoging van brandstofprijzen. Hank Paulson, voormalig minister van Financiën onder Trump, vreest voor een “lange winter” en een “economisch ijzeren gordijn” als de relatie met China niet snel verbeterd. En in ons land stonden tientallen Shell-stations droog door het lage waterpeil in de Rijn, waardoor er geen tankers van Pernis naar Arnhem voeren.

Ondertussen stuurden carnivoren en vegetariërs elkaar gepeperde testosterontweets over de Kerstspecial van de Allerhande, terwijl een select aantal taalkundigen zat te ouwenelen of ‘balanstrutje’ taalkundig origineler is dan ‘blokkeerfries’. ‘Stroomnood’ werd overigens niet genomineerd voor woord van het jaar. Maar iedere Belg werd hier wel mee geconfronteerd.

Raar, maar waar: België is voor 50% afhankelijk van buitenlandse stroom nu 5 van de 7 kerncentrales zijn weggevallen. Zelfs een aantal zuidelijke Nederlandse gemeentes kunnen door stroomuitval geraakt worden. Nu zou je kunnen zeggen “Wat is het probleem?”. België heeft immers goede hoogspanningsverbindingen met de omringende landen (zogenoemde interconnecties). 5.500 megawatt (het equivalent van 6 kerncentrales) aan stroom invoeren is technisch haalbaar. Sterker nog, met de 4 Nederlandse en de 6 Franse lijnen is een invoercapaciteit van 11.700 megawatt haalbaar.

Echter, kort door de bocht, België is verplicht nagenoeg 35% van de verbindingen ‘vrij’ te houden om overbelasting te voorkomen. Overbelasting, die dus binnen kan komen razen vanuit bijvoorbeeld Duitsland of Oost-Europa. Dit gebeurde in 2006. Zo’n black-out in het Europese net kan een snelheid behalen van 460.000 kilometer per uur, en zou een land als België vandaag de dag 126 miljoen euro per uur kosten.

Voor België zijn de problemen gigantisch, maar dit heeft, vooralsnog, geen direct effect op de energieprijzen in Nederland. Maar dat verandert snel als er een hogere vraag komt op het energienet en er dus vanuit België minder aanbod is. Het blijft spannend of België deze winter heelhuids doorkomt.

Hoe dan ook, qua temperatuurverloop was november een redelijk normale maand. Oktober was iets warmer. November iets kouder. (Wellicht, wordt december weer iets warmer). Het effect zag je direct terug op de spotprijzen en forwardprijzen voor gas.

Bij aanvang van 2018 stond een vat olie op 50 dollar, de verwachting voor eind 2018 was destijds het dubbele. Wat blijkt: het was de afgelopen maand 50 dollar. Ergo gelijk aan het begin van dit jaar. Omdat er sprake is van overproductie in Amerika, en omdat de aan Iran opgelegde exportsancties slechts gelden voor een paar landen, had de boycot nauwelijks impact op de olieprijs. Natuurlijk volgde gas gestaag de prijsreis omlaag.

De forwardprijzen elektra waren in november ‘normaal’. Er gebeurde nauwelijks iets. Door het ‘na-ijl’ effect van de zomer, in combinatie met de kou in november, stegen de spotprijzen iets. Heb je nog niets vastgelegd voor 2019? Overweeg dan een flexibel contract, maar realiseer je wel dat de CO2-prijzen omhoog (kunnen) gaan als het rookgordijn rondom de Brexit optrekt. De stijging van de prijzen van CO2 heeft een causaal effect op de stroomprijzen. (Zoals in onze vorige blogs beschreven).

Tot slot: veel energieleveranciers #testerontweetten over #groen en #stroometiketten. Over hoeveel groen ze in totaal leveren. Hoeveel groen ze aan jou als individuele klant leveren. Allemaal groen en wel… het gaat er helemaal niet om hoe groen het energiebedrijf is. Het gaat erom hoe groen de energie is die jouw bedrijf ontvangt. De bewijsvoering. Quod erat demonstrandum.

Kan de leverancier aantonen dat wanneer je als klant kiest voor een bepaald soort groene stroom, je deze groene stroom ook daadwerkelijk krijgt? Dat je hiervoor een groencertificaat krijgt? Vaak worden deze certificaten via CertiQ afgeboekt op portfolio-niveau. Zónder enig tastbaar bewijs. Hoe weet je dan of de leverancier zich aan de afspraken houdt? Kortom: vraag expliciet om het bewijs. Zo niet, dan weten we nu al het woord van het jaar 2019: groengelovig.

Op naar een gezellige decembermaand met 5 zaterdagen, 5 zondagen en 5 maandagen! Heel bijzonder, want dit gebeurt slechts om de 823 jaar… Wordt vervolgd.

Vorige Verder
Gerelateerd