Artikel

Oktober 2018: ontwikkeling energieprijzen


De maand oktober was weer business as unusual. Amerika legde Iran strengere sancties op en Trump en Putin gaven elkaar de middelvinger. Ondertussen onderschepte de FBI bombrieven gericht aan diverse democraten, CNN en Robert De Niro. Waarop @realDonaldTrump te Washington reageerde: #moetjemaaraardigdoendatdoeikook.

Inmiddels heeft Italië, na Griekenland, met 130 procent van het BPP de hoogste staatsschuld in Europa gecreëerd. De nieuwe begroting bracht zelfs het risico van een stijging met zich mee. Dat veroorzaakte nerveuze smoeltjes in Brussel. Want als Italië in financiële problemen komt, dan is dit tienmaal de omvang van het Griekse drama…

Voor de Brexit van over vier maanden werd overigens nog steeds niets afgesproken in oktober, laat staan geregeld. A splendid mess in the making? Over “splendid mess” gesproken: Saudiërs die op Turkse bodem een oliedomme moord pleegden. En in België zongen ze opeens “zie ginds komt de stRoomboot, ik zie de centrale al staan”. Om het dreigende stroomtekort deze winter op te lossen, willen onze Zuiderburen drijvende elektriciteitscentrales inzetten.

De Koreanen verlaagden belasting op LNG-gestookte centrales en China verhoogde de importbelasting op LNG uit Amerika. Bondspresident Merkel kondigde haar vertrek aan, en benadrukte daarna nogmaals dat Duitsland sneller meer moet investeren in directe import van Amerikaans LNG. Ondertussen was oktober wederom een (te) warme maand. Hierdoor bleef de waterstand te laag en ontstond er druk op meerdere sectoren.

Door al deze onrust (zie al het voorgaande) daalde de olieprijs en nam deze, hand in hand, het hele energiecomplex met zich mee. Kolen, gas… alles naar beneden. Dit werd versterkt door een extreem dalende EUA-prijs. Die was immers wel heel hard gestegen, namelijk plus 300 procent. De EUA’s zakten van 25 euro per ton naar 17 euro per ton. (Overigens bleef het zo dat door de hoge carbonprijzen, de prijs van kolengestookte opwek nog meer winstgevender was dan de prijs van gasgestookte opwek).

Aangezien stroom altijd een afgeleide markt is, duikelde die ook fijn naar beneden. Voordat dit gebeurde, werd wel de high van 64 euro aangetikt om uiteindelijk te eindigen op 55 euro. Oftewel, we eindigden op het niveau van augustus. De komende, waarschijnlijk te warme, novembermaand moet bewijzen of de markt tot het einde van het jaar daalt, dan wel stabiliseert. Ondertussen kijken we net als jij met belangstelling naar de politieke dans rondom de olifant in de kamer: wel of geen extra kerncentrales. Blijf ons volgen.

Vorige Verder
Gerelateerd